fbpx

EHL Ursula Saari

Yleisimmät syyt hampaiden oikomiselle ovat erilaiset purentahäiriöt, jotka haittaavat hampaiston normaalia kehitystä ja toimintaa. Oikomishoitopäätös tehdään nykyään yhä useammin myös esteettisistä syistä. Virheellinen purenta saattaa myös aiheuttaa pään- ja kasvojenalueen kiputiloja sekä estää kunnollisen pureskelun. Ahdas hammaskaari vaikeuttaa hampaiden puhdistamista. Purentavirheet voivat vaikuttaa haitallisesti myös ulkonäköön. Purentavirheitä aiheuttavat yleisimmin hampaiden menetykset, pitkään jatkunut peukalon tai tutin imeminen, hammaskaaren ahtaus, suuret kita- ja nielurisat.
Oikomishoitoa seuraa ylläpitovaihe, ettei saavutettua hoitotulosta menetetä. Ylläpitovaihe voi kestää useita vuosia tai jopa koko elämän ajan. Ylläpitovaihe on tärkeä, koska ihminen muuttuu vanhetessaan, mm. kudokset kutistuvat, hampaat kuluvat ja purenta madaltuu.

Nykyaikainen oikomishoito voidaan suorittaa melko huomaamattomasti lähes näkymättömin kalvoin (Invisalign) tai hampaan värisin keraamisin kiinnikkein.
Ensin tutkimme maksuttomalla konsultaatiokäynnillä millainen hoitosuunnitelma olisi hampaillesi sopivin.

Invisalign oikomishoito

Invisalign oikomishoito

Nykyään yleensä päädytään ilman perinteisiä kiinteitä kojeita tehtävään Invisalign kalvo-oikomishoitoon. Invisalign-hoidon alussa kuvaamme hampaasi Invisalign iTero Element Flex -3D-skannerilla tietokoneelle kolmiulotteiseen muotoon. Invisalign iTero -3D-skannerilla otettujen digitaalisten jäljennösten pohjalta tehdään lähes näkymättömät hampaita oikovat kalvot, jotka voi ottaa pois ruokailun ja hampaiden harjaamisen ajaksi. Näitä kalvoja vaihdetaan uusiin aina kahden viikon välein kunnes Invisalign-oikomishoito on valmis. Invisalign-hoito on nopeampaa ja hellävaraisempaa kuin perinteisillä kojeilla tehtävä oikomishoito.
Yleensä hoito kestää puolesta vuodesta vuoteen.

Perinteinen oikomishoito

Perinteinen oikomishoito

Jos kuitenkin päädytään perinteiseen oikomishoitoon, nykyaikaiset materiaalit ovat hellävaraisia ja hoito on kokonaisuudessaan lähes kivuton; alussa kuitenkin yleensä esiintyy pientä arkuutta hampaissa.
Hoitokäyntejä on keskimäärin kerran kuukaudessa. Purentavirheen vakavuudesta tai korjaamisen tarpeesta riippuen oikomishoidon kokonaiskesto on puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Hoidon kestoon ja kustannuksiin vaikuttaa myös se, tarvitaanko oikomishoitoa sekä ylä- että alaleuassa vai pelkästään toisessa.


Galleria